Skip to content

+ 29 april 1703 i ” Zakrutzie”, Ryssland
I generalmönsterrullan från 1692, Kinds kompani, står: ” Pipare Johan From värvad d. 29 aug 1691 , uti Petter Bagges ställe, som samma dato erhöll afsked”.
Petter Bagge skrivs i tidigare gen. mönsterrullor under Skeda socken, Österg. län. Det verkar om att piparen i kompaniet hade någon särskild bostad. Och det verkar som att den nya piparen , Johan From, kanske inte bodde i Massebo, utan att det var gården Massebo som stod för piparens uppehälle.
För i mantalslängden från samma år, 1692, finns ingen Johan From skriven vid Massebo. Utan där skrivs bonden Mårten med hustru, och senare, ca 1695, skrivs där en bonde Olof Haraldsson med hustru.
I generalmönsterrullan 1707 står: ” Pipare Johan From död d. 29 april 1703 i Zakrutzie , istället ankommit d. 21July med recreuterne, Olof Hultman , som är wärfd hemma i Sveriget samma åhr ”. Sverige var vid den här tiden i krig med Ryssland.
Men det verkar som att denne Olof Hultman dör , för i rullan 1710 står: ” Pipare Jöns Frejlund , Barnfödd i Östergiötland, antagen i November 1709, sedemera död i Wexiö in martio 1710. Sedemera i dess ställe ej någon kunnat fåå” . Så det står att piparetjänsten är ” Vaccant ”.
Det står tyvärr inget om var dessa Pipare bor.
I rullan 1712 står: ” Pipare Nils Qrinlenfeldt antagen d. 26 september , wärfd efter den förra Jöns Frejlund , som blef död in marti 1710 ”. Står inget här heller var han bor.
Troligen dör även denne pipare, för i rullan 1714 är tjänsten åter ” Vaccant ”. Men trumslagarna finns kvar.
Trumslagare och piparetjänsteboställen var inte roterat, dvs de sattes inte upp via rotebönder som soldaterna. Istället rekryterades de på motsvarande sätt som underofficerarna (via indelning) och tilldelades som dom, ett boställe. Deras boställen drogs i många fall in efter stora nordiska kriget. Regementscheferna fick rätt att utarrendera dessa boställen och den överskottsränta som utarrenderingen inbringade skulle användas för deras underhåll
Den 22 juli 1719 får Erik Blom tjänsten som Pipare i Kinds kompani, men det står inget om var han bor. I Massebo bor då bonden Olof Haraldsson.
Men redan den 1 mars 1720 får han avsked, och ersätts samma datum med Jacob Danielsson Linderoth, 18 år. I nästa rulla står det att Massebo är hans Kronohemman, kanske bor han där i alla fall. Men han finns inte i mantalslängden för den tiden.
Den 30 dec 1721 förflyttas han till tjänsten som Trumslagare i samma kompani, men flyttar då till Oppeby socken.
Det står sedan i nästa rulla att piparetjänsten blev indragen 24 jan 1722.